Как да се облечете за интервю, за да получите мечтаната работа

облекло за интервю пред шефа

Намирането на работа винаги изглежда като непоносимо мъчение, а изборът на дрехи за интервю е още по-голямо мъчение. Бизнес костюм или широка риза с дънки, може би просто тениска и черен панталон, или рокля? Нека да разберем как да се облечем за интервю, за да получим мечтаната работа.

Външният вид има значение

Мнозина погрешно вярват, че трябва да се оценяват не по външния им вид, а единствено по професионалните им умения и автобиография. Разбира се, има редки изключения, когато сте готови да бъдете наети при всякакви обстоятелства, така че външният вид не е основната роля. В други случаи си струва да държите всички козове при себе си, включително външния вид.

облекло за интервю пред шефа

Каква е твоята професия?

Изборът на облекло за интервю зависи от професията и, разбира се, от компанията, в която кандидатствате. Ще бъде много по-добре, ако още на първата среща вашият потенциален работодател види, че сте попитали какъв е дрес кода в организацията и сте дошли напълно подготвени. Тогава той ще разбере, че сте решени. Ако отивате на интервю в банка, юридическа или икономическа компания, държавна агенция - отдайте предпочитание на бизнес стил.

Ако професията ви е креативна и е свързана с музика, журналистика, дизайн, изкуство или мода, опитайте се да покажете творческата си същност и изберете облекло, което подчертава вашата личност. Класиката в този случай няма да работи.

Панталон

Костюм с панталон е комбинация от облеклото на офис служител,която отдавна е мигрирала към модата по света. Изберете тоалет не в ярък крещящ цвят, а в неутрален или класически черен цвят. Не се увличайте с аксесоари, в този случай те ще бъдат неподходящи. Ако ситуацията позволява, можете да замените класическите обувки с мокасини, кецове или груби ботуши.

Черно и бяло?

Повечето компании се придържат към класическите възгледи за дрескода и не възприемат почти никакви цветове, различни от бяло, черно и сиво. Няма да можете да играете срещу правилата и да идвате да работите с каквото искате, така че приемете правилата на играта, преди да започнете нова работа или изобщо не ходете на интервю. Ако в гардероба на практика няма дрехи, които отговарят на този дрескод, това е чудесна причина да отидете на пазар.

Избор на рокля

Ако костюмът не е ваш, предлагаме да обърнете внимание на вталени или свободни рокли. Не носете твърде къси и плътно прилепнали модели, това може да играе срещу вас. Рокли с активни щампи и ярки цветове ще изглеждат неподходящи. Не се опитвайте да бъдете креативни в очите на потенциалните шефове, по-добре е да носите класически и вталени рокли.

Небрежен стил

Ако фирмата, за която кандидатствате, е доста лоялна към външния вид на своите служители и не принуждава всички да носят бяла риза и черна пола, тогава отдайте предпочитание на ежедневните и небрежни облекла. В този случай за интервюто ще са подходящи удобни, прости неща - жилетки, ризи, тениски и дори дънки.

Аксесоари

Само един детайл може да развали визията или да я направи по-добра, но интервюто не е място за експерименти. Ако не сте сигурни дали новият колан пасва на избраната от вас визия, или обеците пасват на косата ви, отидете без тях.

Дамски чанти

По-добре е да оставите миниатюрните дамски чанти до вечерно излизане или първото корпоративно парти, където ще е по-подходящо. А за интервюто вземете обикновена чанта, която може да побере документи или лаптоп.

Грим и прическа

Говорихме за дрехи, но има няколко други точки. Гримът например е най-добре да се прави неутрално - без червени устни и ярки сенки. Не се увличайте твърде много с парфюма, тъй като не всеки обича силните миризми и ако вашият работодател има алергии, тогава ще имате по-малки шансове да ви наемат на работа.

С косата ние се придържаме към подобен принцип - тя трябва да бъде измита, добре оформена, и без фантастични прически. На човек, който търси работа,лек, ненатрапчив стил ще бъде подходящ.

На интервюто трябва да ви е удобно, така че нека новите и модерни дрехи чакат по-добра възможност. Новозакупените обувки,поли или рокли могат да ви попречат, така че оставете дрехите си във вашите доверени гардероби.

Не забравяйте, че най-важното е да изглеждате спретнато и да сте професионалист!съвети за жени