Мериносова вълна

вълна от мериносова овца

Като за начало нека се опитаме да дефинираме какво е то мериносова вълна?

Мериносовата вълна е финна овча вълна,която се използва за производството на вълнени тъкани и вълнени изделия, които са издръжливи, меки, леки, хипоалергенни, терморегулиращи и влагоотблъскващи.

Има големи спорове относно това,коя е родината на мериносовата вълна,но се предполага,че древните римляни първи започват да отглеждат такава порода овце.Към днешна дата обаче испанците се считат за най-известните животновъди.Името на мериносовата овца произлиза от испанската дума "мерино".

Дълги години Испания е имала монопол върху производството на мериносова вълна,и нарушителите се наказвали със смърт,но за щастие това е в миналото вече.

Години по-късно Австралия вече е най-големия производител.

луксозна вълна

Мериносовата вълна технологично не се раличава от останалите материи с естествени влакна от животински произход.Те се произвеждат от прежда.

Какви са етапите на производството на мериносова вълна.

1.Подстригване.

2.Сортиране и обработка.

3.Когато влакната влязат в предачните мелници, те започват да произвеждат прежда.

4.След това преждата се изпраща в тъкачната промишленост, където готовият текстил се произвежда от прежда.

Какво отличава мериносовата вълна от обикновената?

Мериносовата вълна,както и обикновената вълна имат свойството да задърат топлината,това е така поради наличието на много миниатюрни, несвързани кухини, пълни с въздух.Това,което обаче отличава тази вълна от останалите е,че задържа най-добре топлината.Това е така защото мериносовите овце са с най-тънкия косъм сред останалите овце.

Какво всъщност е мериносова вълна?

Мериносовата вълна се счита за най-добрият вариант за овча вълна. Тази вълна е без мирис, хипоалергенна, което означава, че е безопасна за страдащи от алергии и деца, не предизвиква дразнене, много е мека и топла. Освен това е дишаща и предпазва от опасните UV лъчи. Австралийските мериноси се отличават с висококачествена пенирана вълна, дебелината на влакната е само 15-25 микрона. Въпреки такъв малък показател, преждата, изработена от тази вълна, е особено издръжлива.Средно дебелината на мериносовото влакно варира от 14 до 23 микрона, за разлика от обикновената овча вълна, чийто размер е от 30 до 35 микрона. Това е дебелината, която влияе върху хипоалергенността на вълнената тъкан. Ако влакното е по-дебело от 25 микрона, тъканта, изработена от такава прежда, вече става доста опасна за хора, склонни към алергични реакции и кожни раздразнения.

Ако трябва да сравним количеството вълна на обикновената овца с мериносовата,то мериносовата овца дава два пъти повече вълна.Около 15 кг е средното количество вълна,което дава една мериносова овца за една година.Това количество е достатъчно за ушиването на повече от 30 дрехи.

Друг интересен и изненадващ факт е,че мериносовата вълна е три пъти по-мека от естествената коприна и пет пъти по-еластична от памука.Впечатляващо нали?

Продуктите от мериносова вълна се считат за полезни за хора, страдащи от чести настинки и белодробни заболявания, артрит, проблеми с гърба.

Защо се цени толкова високо мериносовата вълна?

Защото мерисоновата вълна е хигроскопична и абсорбира перфектно влагата.

Защото мериносовата вълна е хипоалергична и не предизвиква абсолютно никакви алергии.

Защото мериносовата вълна се цапа трудно,тъй като структурата на влакната е еластична и не допуска никакви замърсяваня и чужди тела.Достатъчно е просто да разклатите по-енергично дрехата и тя ще бъде чиста.

Защото е почти невъзможно дреха от мериносова вълна да поеме лош аромата,заради креатина в състава си.

Защото мериносовата вълна все още не може да бъде изимитирана от никоя синтетична или друга изкуствена материя.

Мериносовата вълна безспорно притежава много предимства,но нека обаче да бъдем обективни и да погледнем от друг ъгъл и да изброим и недостатъците.

Недостатък 1:Цената.Мериносовата вълна е доста по-скъпа от обикновената.Разбира се,качеството оправдава цената.

Недостатък 2:Поддръжката.Всяка ествествена вълна има нужда от по-внимателна и редовна грижа.Трябва да бъдете внимателни с прането и гладенето на продукти от такава материя.

Ако за първият недостатък не може да направим нищо,то за втория може да ви дадем много ценни съвети.

Как да се грижим правилно за дрехи от мериносова вълна?

Всички вълнени продукти изискват деликатно химическо чистене.Ако все пак решите да изперете тези продукти в домашни условия ви препоръчваме да използвате специални препарати за вълнени дрехи,като трябва да внимавате температурата на водата да не надвишава 30 градуса.Забележка:Не използвайте пералнята а изперете внимателно с ръце!

При сушенето също има няколко специфични неща.В никаъв случай не сушете дрехите си от мериносова вълна в сушилня или пън на слънце,защото ще увредите структурата на ценната материя.Най-подходящият начин на сушене е да поставите дрехите върху хавлия,която ще отнеме влагата.Бъдете внимателни при гладенето.съвети за жени


Последни статии