Как да облечете детето си през зимата, за да избегнете заболяване?

облекло за деца през зимата

През студените месеци правилно подбраните дрехи за дете ще му позволят да се чувства комфортно при всяко време, ще го спаси от риска от хипотермия, което води до отслабване на имунната система и в резултат до чести настинки.

Как да облечем дете през зимата: общи правила

Като начало трябва да се каже, че не самите дрехи ни затоплят, а въздухът, който е между кожата и тъканта на дрехата. Материалите,които имат отлична термозащита са - вълна, мек трикотаж, руно, синтепон, рипсено кадифе. Това са тъкани, които имат голям брой малки отвори, които позволяват на въздуха да циркулира свободно. Използват се за шиене на зимни панталони, блузи, пуловери.

Други изисквания за зимно облекло:

Не трябва да възпрепятства движението.Дрехите не трябва да бъдат прекалено тесни,защото това може да пречи на свободното дишане на детето. Избягвайте тесни маншети, стегнати яки, прекалено стегнати колани и ластици. Същото се отнася и за шала - той не трябва да пречи на детето, да ограничава възможността да извива главата му в различни посоки, да притиска гърлото.

Горното облекло за студения сезон не трябва да пропускайте студен въздух през ръкавите, закопчалките, яката. Така че, по-добре е да вземете яке или пухено яке с ветрозащитна лента. Обърнете внимание и на броя на слоевете в избраното яке - поне трябва да има два от тях, горният служи за защита от вятър, а вътрешният слой не позволява загуба на топлина.

Когато обличате бебето си за разходка или в детската градина през зимата, вземете предвид не само температурата на въздуха, но и скоростта на вятъра: колкото по-висока е, толкова по-студено е времето на улицата.

„дебело яке“ не винаги означава „топло яке“?

Естественото желание на всеки родител да „затопли“ детето възможно най-много, преди да излезе на студа е напълно разбираемо, но може да изиграе жестока шега. Фокусирайки се върху собствените си чувства, забравяме, че децата са много по-активни от възрастните, което означава, че по-трудно може да им стане студено.

Дебелите зимни дрехи карат детето да се поти активно по време на движение. Потта се абсорбира в бельо, след това в суичъра и после в долния слой на якето. Веднага след като детето спре да се движи, кондензираната в тъканта влага рязко се охлажда, причинявайки много дискомфортни усещания и водеща до хипотермия на тялото. Резултатът е настинка, въпреки че детето на практика е „облечено добре“.

Съвременните зимни якета са достатъчно тънки, но това не бива да ви обърква: разчитайте не на дебелината на материала, а на температурния диапазон, посочен от производителя, за който е предназначен артикулът. Известните марки, чиито продукти са представени в нашия каталог, провеждат специални тестове и проучвания, за да помогнат да се определи при каква температура дрехите остават удобни и здравословни.

Какви дрехи да облечем на детето си ако навън е наистина много студено?

Ако навън е много студено,но все пак трябва да излезете от дома ви, уверете се, че детето ви носи три слоя дрехи.

Долният слой трябва да бъде тънка и памучна тениска или термо бельо. Основната задача на този слой е да абсорбира влагата, да я отстрани от тялото и да изсъхне бързо, така че на детето ви да му бъде удобно и да бъде сухо.

Вторият слой е джъмпер за активно дете или пуловер за бебе, което прекарва много време в шейна или в обятията на родителите си. Изберете неща без метални ципове или копчета.

Най-горният слой трябва да бъде пухено яке или яке с подплатен полиестер. Лек, с "въздушна възглавница" вътре, той запазва добре топлината. Горната част на якето трябва да бъде от водоустойчив материал.

детски шал за зимата

Други зимни дрехи за децата.

Обръщайки голямо внимание на яке, обувки, пуловери и панталони през зимата, много родители забравят, че е също толкова важно внимателно да закупите и шапки за деца, защото това не е просто модерен елемент от гардероба, който допълва избрания от вас тоалет, но и нещо., от което зависи здравето на децата.

Шапката за дете в предучилищна възраст трябва да е подплатена с естествена, достатъчно плътна материя, която да абсорбира потта и да поддържа косата и и скалпа на детето ви сухи. Шапката се избира според формата на главата, тя трябва да покрива задната част на главата, ушите, челото. По-добре е децата да вземат шапки с връзки, така че по време на активни игри врата или ушите да не бъдат случайно изложени на ниските външни температури.

Що се отнася до ръкавиците, по-добре е да откажете от естествената вълна: тя незабавно се мокри от снега или друго и изсъхва много бавно. Най-добрият вариант са двуслойните термо ръкавици с водоустойчив горен слой.

Как да разберете дали на детето ви е топло или студено?

Ако детето е на възраст, когато е невъзможно да се получите разбираем отговор от него на въпроса - „Сине, студено ли ти е?“, тогава го проверяваме за редица признаци:

Не трябва да имате повод за притеснение ако...

1.Детето се чувства удобно и не се оплаква от нищо.

2.Бузите му са розови.

3.Гърбът, дланите, дупето и носът са хладни (не студени!).

Трябва да добавите дрехи към облеклото на детето ако...

1.Носът е зачервен, а бузите са бледи.

2.Ръцете (над ръката), мостът на носа, краката и врата са студени.

3.Детето иска топлина и се оплаква, че му е студено.

Детето е облечено прекалено много ако...

1.Гърбът и шията топли и потни.

2.Лицето е топло при температури под -8 градуса.

3.Ръцете и краката са топли и влажни.

Следвайки тези прости правила, можете да защитите детето си от хипотермия и да направите игрите му навън забавни,удобни и "защитени". А разходките в зимния мразовит въздух ще бъдат само от полза. Желаем ви забавно прекарване!



съвети за жени