Как да запазя цвета на дрехите за по-дълго време?

на колко градуса да перем дрехите си

Най-вероятно много от вас няма да прочетат и научат неща от нашата статия,които не са знаели и преди това.Всяка една от нас се стреми да запази яркостта на цвета на дрехите за дълъг период. Такива дрехи на подсъзнателно ниво ни се струват нови,но агресивните препарати и твърдата вода буквално "измиват" цвета и нещата постепенно губят своята яркост и малко по малко избледняват. За да забавим този процес възможно най-дълго, събрахме няколко полезни съвета за вас.

Проверете "подозрителните" дрехи.

Ако сте си купили нова дреха и се съмнявате в стабилността на цвета й и се страхувате, че дрехата може да "изпусне" от цвета й по време на пране, направете проверка. Намокрете малка площ и ако артикулът е нов, можете да използвате същото парче плат, което обикновено е прикрепено с етикетите. След това изгладете влажната кърпа през бялата хартия. Ако се оцвети, това означава, че когато се пере при високи температури, тази дреха ще избледнее. Затова определено трябва да накисваме само в хладка вода и избираме деликатен режим в пералната машина.

Сортирайте правилно дрехите преди да ги сложите в пералнята.

1.Цвят: Тук всичко е ясно - цветните и тъмни неща могат да оцветят белите, особено ако изберете прекалено висока температура.

2.Тегло: Това означава да сортирате дрехите според тяхната плътност. Тоест, сините дънки и синята блузка не трябва да се слагат заедно в пералнята въпреки еднаквите им цветове. Плътните тъкани, като одеяла или кърпи могат да повредят нежните тъкани на рокли и блузи.

3.Вид марерия. Според моите скромни наблюдения дрехите изработени от синтетиката изпускат повече цвят докато памукът и ленът обикновено са по-издръжливи.

4.Текстура. Пухкави неща като кърпи или пуловери не трябва да се перат заедно с материали, които буквално „събират“ топченца от конци. Може би се досетихте,че говорим за кадифе и рипсено.

5.Перете старите дрехи отделно от новите. По-опитните домакини ще ви посъветват да перете отделно стари и нови дрехи. Логично е - все още има твърде много пигмент в новата рокля, което тя „с удоволствие“ ще раздаде при първото измиване.

подсилване на цвета на дрехите

Перете дрехите си на ниски градуси.

Топлата вода е най-големия враг на цветните дрехи. Ако програмата на пералнята ви машина позволява настройването на градусите на водата е по-добре е да спрете на най-ниската температура.Като цяло температурата за пране на цветни дрехи не трябва да надвишава 30 ° C. Това важи и за накисването - по-хладната вода щади боядисани тъкани. Има изключения, но е по-добре да прочетете химичната марка на дрехите преди пране за да сте сигурни,че няма да сбъркате и да не развалите дрехите си.

Специални кърпички,които улавят цветовете.

Цветоулаващите кърпички определно не са панацея. Някои хора погрешно вярват, че поставянето на тези кърпички в пералнята ще защити останалите дрехи в барабана. Но това не е така - ако температурата е твърде висока освен кърпичката ще съсипете и дрехите си. Затова е най-добре да не рискувате.

Внимавайте с перилните препарати.

Дори праховете на които е обозначено,че са предназначени за цветни дрехи, не винаги са щадящи към цвета на дрехите ви. Ето защо, за да избегнете неприятности и да не избирате сляпо, ви препоръчвам да използвате естествени препарати. Търсете препарати,които са Clean & White и са поне на 98% растителна основа. Това ще ви позволява да почистите дрехите си деликатно,защото не бива да жертваме цвета на прекрасната ви нова блузка в името на това да бъде чиста. Сапунените гранули и концентрирана формула ефективно премахват мръсотията, осигуряват свежест, но в същото време не разрушават цвета на влакната на тъканта. Ето защо, те се препоръчват за пране на детски дрехи - съставът е толкова безопасен. Следователно дори и най-деликатните цветни тъкани няма да загубят цвета си.

Перилни препарати,които връщат блясъка на дрехите.

Напоследък виждам много реклами на препарати за пране, които възстановяват яркостта на цвета на дрехите,но те включват багрила, фосфати, анионни повърхностноактивни вещества и редица други агресивни вещества. Производителите на такива домакински химикали не напразно препоръчват стриктно да се наблюдават дрехите,които се слагат в барабана на пералнята. Когато се използва определен продукт (измийте белите дрехи със специален избелващ продукт, а черните - с продукт,който възстановява черния цвят). Това се прави заради багрилата - ако смесите някои неща, рискувате да получите тъмни петна по светлите дрехи и обратно.

Внимавайте с прането на ръка

Скъпи дами,ако сте решили да изперете цветни дрехи на ръка, не правете грешката да ги извивате или усуквате, в противен случай ще останат леки ивици.

Бъдете предпазливи,когато изсушавате дрехите си.

Източници на топлина - най-различни нагреватели - разбира се, ще помогнат за по-бързото изсушаване на прането, но в същото време те ще „свалят“ няколко цветови тона от любимите ви дрехи. Изкуствената топлина може да "изпари" цвета от повърхността на тъканите. Най-добре е просто да закачите мокрите дрехи на въже или сушилня, да осигурите въздушен поток към тях и да ги оставите за известно време. Не ви препоръчвам да излагате цветните си дрехите на пряка слънчева светлина,защото под въздействието на ултравиолетовите лъчи тъканите стават по-светли.

Гладене на дрехите.

Ако сте спазили всички препоръки до тук,то най-вероятно си мислите,че дрехите ви са в безопасност,но грешите.Дори на този последен етап вашите цветни дрехи са все още не са защитени.Една от „заплахите“ е горещото желязо. Твърде горещата му подметка буквално може да „изгори“ цвета, прави го по-светъл. Ето защо, първо, внимателно изберете режима на гладене на ютията въз основа на информацията на етикета на продукта, и второ, гладете цветните дрехи само ако сте ги обърнали на обратно.

А сега ако мога да ви споделя лични "рецепти" за запазване на цвета на дрехите ми,които в никакъв случай не искам да приемате на серизоно тъй,като няма научни доказателства за тях.

добавка към праха за пране

Аз лично,когато изпирам червени или сини дрехи слагам по една малка лъжичка сода за хляб в барабана.

Ако перете розови дрехи,то добаването на малко амоняк ще направи чудеса.

Ако пък изпирате кафяви дрехи,може да сварите чай от черни листа,като след това изсипете съдържанието в мястото където поставяте препарата за пране.съвети за жени