Кое е по-добро коламаска или епилатор?

обезкосмяване с епилатор

Няма жена,която да не мечтае за красиво и гладко тяло. Ето защо е важно да открием най-правилният начин за обезкосмяване.

Отговора на този въпрос не може да бъде категоричен и ясен.Всичко зависи от вашия тип кожа и за да стигнете до верния отговор трябва да се доверите на принципа "проба-грешка" т.е трябва да опитате всички методи на епилация и да прецените най-добрият за вас.Но понякога жените решават да се доверят на съвет на приятелка или пък на съвет прочетен в списание или статия в интернет без да осъзнават,че може би най-доброто за тяхната приятелка не е най-доброто за самите тях.И все пак има ли "научно" по-добър метод за обезкосмяване? Нека да разберем заедно с вас днес какво е по-добре да използвате - коламаска или епилатор?

Как протича процесът на депилация с коламаска и епилатор в домашни условия?

Восъчната депилация е най-простият, най-популярният и най-разпространеният метод за премахване на нежеланото окосмяване.


коламаска в домашни условия

Благодарение на восъка космите се отстранява напълно от корена. Следователно космите ще пораснат отново след 2-3 седмици. А при постоянна депилация космите с времето изтъняват,разреждат се и в определен момент спират да растат.

Може да се обезкосмите с восък по един от следните начини:


лентички за коламаска

С восъчни ленти ,които имат предварително нанесен восък върху себе си, този метод се нарича студен(използва се за обезкосмяване на чувствителни и нежни зони като лице,подмишници и бикини зоната).

С топъл восък,който се загрява до температура на топене в патрон или буркан (използва се за епилация на ръце, крака, депилация на големи повърхности)

С нискотемпературен восък. (подходящ за епилация на чувствителни зони: лице, подмишници, бикини)

С полимерен восък.Полимерният восък най-често може да бъде разпознат по формата си,която наподобява гранули.Този восък е синтетичен,създаден по изкуствен начин.Предимството на този восък е, че той улавя само косми и не влиза в контакт с кожата – това намалява риска от възпаление и дразнене след процедурата.

Депилацията с восъчни ленти е безспорно е най-лесният и бърз метод за отстраняване на косми, тъй като восъкът вече е нанесен върху лентите. Остава само да ги загреете в дланите за няколко секунди. След това отделяме лентите и залепваме на желаната зона, заглаждаме я добре и я отстраняваме с рязко бързо движение срещу посоката на растеж на косъма. След употреба отстранете остатъците от восък с кърпа, напоена с масло или спациално козметично олио.

Ако сте решили да се обезкосмявате с топъл восък ще ви е необходима специална топилка за восък, която ще загрее восъчния патрон до необходимата температура.Този метод не се препоръчва за "нетърпеливите" тъй като отнема 10-15 мин докато се загрее восъка.

Преди да започнете да нанасяте с ролката восъка върху кожата си се убедете,че се нанася равномерно,затова се препоръчва преди да нанесете слой върху кожата си да нанесете слой върхи лентичка.

Когато се убедим,че всичко е наред може да започнем с процедурата.Нанесете тънък слой восък по посока на растежа на космите,след това сложете лента върху восъка, загладете я добре и с рязко бързо движение отстранете лентата срещу посоката на растеж на косъма. По този начин обработваме желаните участъци от кожата. В края на процедурата отстранете останалия восък и хидратирайте кожата с подходящ крем или олио за тяло.

Ако сте решили да се обезкосмите с полимерен восък,тогава ще имате нужда от буркан,който на нагрее восъчните гранули до 43 градуса.Също така ще се нуждаете от шпатула за еднократна употреба,с която да нанесете тънък слой върхи кожата.Подобно на метода с ролката, нанасяме лента по посока на растежа на косъма и я отстраняваме срещу посоката на растежа на косъма. В края на процедурата отстранете останалия восък и нанесете продукта след депилация.

Депилацията с нискотемпературния и полимерен восък е подобна една на друга. За да затоплите тези видове восък, ще ви трябва и топилник за восък в буркан, който ще загрее восъка до необходимата температура, която е удобна за тялото.

Нискотемпературния восък го поставяме във восъкотопителя. Можете да опитате температурата на восъка на гърба на ръката си, за да не изгорите кожата си. Консистенцията на восъка не трябва да е нито течна нито прекалено гъста а средна.

Взимаме малко количество восък върху шпатула и го нанасяме с тънко нанасяне върху желаната зона. Даваме време на нанесения восък да се пластифицира (втвърдява), след което бързо отстраняваме втвърдения восък успоредно на кожата.

Сега вече може да изброим предимствата и недостатъците на коламаската.

Предимства на коламаската

1.Гладка кожа до три седмици (но всеки поотделно)

2.Достъпна цена.

3.Може да направите процедурата вкъщи без да се налага да посещавате скъпи козметици.

Недостатъци на коламаска:

1.Възможна кожна реакция.

2.Восъка трудно се премахва от кожата.

3.Възможни изгаряния при прегряване на восъка.

Нека сега поговорим малко за епилатора.

Епилатор за обезкосмяване

Днес в почти всеки дом може да откриете домашен епилатор.Разнообразието на пазара ви предоставя огромен избор на епилатори на различни цени и производители.

Епилаторите могат да бъдат разделени на 2 вида

1.Фотоепилатори или лазерни.

2.Механични епилатори.

Отстраняването на косми с фотоепилатор безспорно е най-ефективният и безболезнен метод.Принципа на работа е много прост.Фотоепилатора създава и предава интензивен светлинен импулс,но по-подробно ще научите в следващата ни статия.

Принципът на действие на механичния епилатор е равномерното издърпване на космите с помоща на дискове или пинсети, които при включване започват да се въртят и издърпват космите под ъгъл от 90 градуса.

Този тип епилатори може да бъде разделен на два вида.

1.Епилатор с дискове.

2.Епилатор с пинсети

Дисковите епилатори работят на принципа на затваряне и отваряне на метални дискове. Дюзата може да съдържа от 10 до 20 диска.

Логично епилаторите с пинсета издърпват косъма с пинсети. В дюзата те могат да бъдат от 10 до 40 броя.

Какви са предимствата на епилаторите?

1.Компактност.

2.Лесна употреба.

3.Напълно безболезнени. (само при фотоепилаторите)

Какви са недостатъците?

1.Врастнали косъмчета. (не винаги !)

2.Болезненост при механичните епилатори.

3.Раздразнена кожа.

И нека сега дадем отговор на основния въпрос а именно кое е по-добро, кола маска или епилатор?

От гледна точка на болката определено фотоепилатора заема първо място,като най-безболезнен,но...той е скъп,затова ще анализираме останалите.

При коламаската издърпането на космите става рязко на голямо количесто косми,докато при механичния епилатор косъмчетата се издърпват едно по едно,което прави болката по-голяма.Затова от гледна точка на болката по-добрият избор е коламаската.

Ако процедурата по премахване на косми е правилна кожата трябва да е гладка. И при постоянна процедура, космите трябва да станат по-тънки и в крайна сметка да спрат да растат.

По време на процедурата за депилация с восък, восъкът улавя косъма напълно, поради което космите се отстраняват от корена, а продължителността на ефекта ще бъде до 3 седмици.

При епилатора за съжаление ефекта може да трае само до 2 седмици,затова тук даваме отново точка за коламаската.

Като цена не може да определим,кое е по-скъпо или по-евтино,защото цената на епилатора и восъка е в широки граници зависещи от производителя.

Честотата на процедурата е индивидуална. При много момичета космите растат отново след три седмици, докато при други се появява окосмяване още на следващата седмица. Освен това растежът на косъма зависи от неговата структура и цвят.

Най-добре е да използвате восък, тъй като той е в състояние да улови дори най-късите и обръснати косми.Епилаторът, за съжаление, откъсва космите.

От гледна точка на времето за епилация също е по-добре да се фокусирате върху коламаската тъй,като епилатора откъсва бавно косъмчетата едно по едно,с което може спокойно да загубите един час време.

Обобщавайки, можем с увереност да кажем, че премахването на нежеланите косми с восък е по-бързо, по-удобно и по-ефективно. Минимална болка и без врастнали косми.

Епилаторът е подходящ за тези, които имат тънка или средно фина коса и нисък праг на болка.

Въпреки това нашият съвет към вас е да опитате и от двата начина на обезкосмяване и да откриете най-добрия за вас.съвети за жени