Защо е важно да изберем защитни слънчеви очила?

слънчеви очила карера

Като за начало нека определим за какво служат слънчевите очила.

Слънчевите очила не са просто моден аксесоар,те предпазват очите от безпощадните слънчеви лъчи.

Всички знаем за UV радиацията,която е изключително опасна за ретината на окото и може да предизвика пълна или частична слепота.UV радиацията се разделя на два вида : UVA и UVB,като за по-опасни се смятат UVA лъчите,които проникват в по-дълбоките слоеве на кожата (дермата) и съответно окото. Те стимулират производството на свободни радикали, които причиняват оксидативен стрес и могат да доведат до косвено увреждане на ДНК.

Лъчите от втория тип - UVB - не са толкова опасни за очите, но при интензивно излагане могат да повлияят и на зрителни увреждания, причинявайки помътняване, болка и временна слепота. Дължината на вълната на тези лъчи е по-малка в сравнение с UVA.

За да защитите очите и кожата около тях е изключително важно да използвате очила,които имат подходяща защита към ултравиолетовото лъчение.Между другото качествените слънчевите очила са "полезни" и за дълбоки бръчки,коите често се появяват на челото в следствие на присвиването на очите,които са заслепени от силната слънчева светлина.

И не се заблуждавайте,че ултравиолетовата радиация има почивен ден!Дори и през зимата тя се отразява е снега и нанася не по-малко вреда върху здравето на очите.Най-опасния капан на UV радиацията е облачното време тъй,като облаците служат,като "троянски кон" за опасните лъчи на слънцето и увреждат нищо не подозиращите незащитени очи.

Кой има нужда от защитни слънчеви очила?

Отговорът на този въпрос е много лесен.Всеки!И не,няма значение,дали сте млади,красиви и силни,когато сте изправени пред враг,като слънцето имате нужда от сериозно "оръжие".

За да се ориентирате колко точно предпазват вашите очила огледайте се за маркировка или надписи по рамката на очилата.Например ако на рамката пише UV-400 това означава,че вашите очила ще ви осигурят 100% защита от слънчевите UV лъчи.Има и друг тип маркировка,която се обозначава с числата от 0 до 4,където 0 означава 5% защита,а 4 означава 95% защита от слънцето.

Съветваме ви да купувате само качествени очила,тъй като очилата с лошо качество не само не са здравословни,но и нанасят по-голяма вреда на очите,защото карат зениците да стоят разширени и така навлиза много повече нефилтрирана опасна светлина.

Може ли да се тества качеството на слънчевите очила вкъщи?

Да,може.Единственото,което трябва да направите е да закупите ултравиолетово фенерче.Ако светлината преминава през очилата,то значи очилата са фалшиви и обратното ако светлината на фенерчето не преминава през стъклата означава,че сте си купили качествени слънчеви очила.

Материалите,от които се правят очила е обикновено или стъкло или пластмаса,като се смята,че стъклените очила по-често са оборудвани с UV защита.При скъпите модели разбира се няма значение материала,тъй като със сигурност е оборудван с необходимите филтри.

Нека сега погледнем очилата само,че не през очите на науката а през очите на модата.

слънчеви очила dior

За да изберете очилата,които най-много ви подхождат трябва да се съобразите с формата на лицето.

Ако имате кръгло лице,то тогава най-подходящи за вас ще са очилата тип пеперуда или модели,които имат тесен мост на носа.Избягвайте кръгли очила,които са твърде тесни,защото няма да подхождат на вашето лице.

Ако имате овално лице ви препоръчаме да закупите кръгли или правоъгълни очила.Избягвайте прекалено масивните размки.

Ако лицето ви е квадратно изберете широки очила,очила с формата на капка също биха били добър избор.Може да изберете и някаква цветна рамка,тъй като най-вероятно ще ви подхожда.

Ако имате правоъгълна форма наблегнете на модели очила,които визуално разширяват лицето ви.Тук всякакви големи очила ще ви стоят добре.Избягвайте малките модели,защото това ще наруши пропорциите на лицето ви и ще изглеждате нелепо.съвети за жени


Последни статии