Как да се облечете в самолет за максимална безопасност и комфортен полет.

удобни дрехи за самолет

Ще ви запознаем накратко с 5-те златни правила при избор на облекло за самолет.

Правило 1: Задължително носете прости и удобни дрехи.

Когато пътувате със самолет, трябва много внимателно да обмислите дрехите си.Облелото трябва да е удобно и практично - това ще помогне не само за комфортно пътуване, но и за увеличаване на шансовете за спасяване при спешни и извънредни случаи.

Задължително дайте предпочитание на прости и удобни стилове, които не ограничават движението, но също така да не стоят прекалено свободно - в случай на евакуация това може да ви попречи. Можете да носите дънки или леки панталони. Жените трябва да се откажат от полите. От горе е практично да носите риза с права кройка, яке или тениска с дълъг ръкав.

Що се отнася до дължината на панталоните, препоръчително е те да са дълги, дори в горещия сезон. Самолетите имат мощна климатична система - лесно можете да настинете.Другият плюс на дългите панталони в самолет е,че в случай на извънредна ситуация е по-добре да държите възможно най-малко части от тялото открити - материята на панталона ще предпазва кожата от дим, огън и отломки. Освен това, в краен случай можете бързо да направите надеждна превръзка.

Особено внимателно избирайте дрехи ,когато ви предтои многочасов полет и ако пътувате с деца - гардеробът им също трябва да бъде обмислен до най-малкия детайл.

Правило 2: Безопасни материи за дрехи.

Днес много хора предпочитат да носят синтетика - нещата, направени от нея, са удобни и непретенциозни в грижите. За полет със самолет обаче си струва да се направи изключение и да се даде предпочитание на дрехите, изработени от естествени тъкани - а именно памук и лен. При тях кожата диша и не се топи, което ще направи полета по-удобен.

При спешни случаи естественият памук и лен са несравнимо по-безопасни от синтетиката, тъй като тези плътни тъкани предпазват кожата добре и горят слабо, докато полиестерът и найлонът пламват като кибритена клечка. Освен това синтетичните влакна се топят, което може да причини сериозни наранявания в случай на пожар. Ето защо препоръчваме да изберете дрехи, изработени от безопасни материи.

Правило 3: Минимален декор и аксесоари.

Качулки, бухнали ръкави, ресни на яката, дълги колани и друг декор са лоша идея за полет на самолет. Ако възникне извънредна ситуация, всичко това може да ви забави - с една дума, предотвратете бърза евакуация. И дори по време на тих полет тези елементи могат да създадат много неудобства, като например затруднява сядането на стол, който така или иначе не е удобен.

Същото се отнася и за аксесоари като шалове, ленти за глава, големи ръчни часовници, чанти и други. Не трябва да носите масивни бижута - гривни, колиета, обеци. По време на полет те само ще пречат.

Правило 4: Носете дрехи с практични джобове вместо ръчен багаж

За съжаление много хора пренебрегват това правило. Но именно джобовете ще помогнат при спешни случаи да не бързате в търсене на ръчен багаж, губейки ценни секунди за него. Освен това те предпазват и от крадци и случайна загуба на документи, пари и телефон.

Трябва да се отбележи, че стандартните джобове на дънки и панталони не побират почти нищо а и никой не би седнал върху телефона или паспорта си. Ризите с джобове също са непрактични - те няма да поберат много неща.

Идеални за полет са панталоните със странични джобове, разположени на ханша. Само трябва да се закопчават с цип. Всичко, от което се нуждаете, ще се побере там, нищо няма да се набръчка или да падне и можете да седите спокойно през целия полет. В случай на извънредна ситуация няма да се налага да се опитвате да спасите ръчния си багаж и ръцете ви ще бъдат свободни.

Ако ви е трудно да намерите панталони с подходящи джобове или просто не искате да носите такива панталони, можете да си купите специален джоб с презрамки от всеки туристическия магазин - той е здраво закрепен към рамото ви. Само не се опитвайте да го замените с чантичка тип колан.

Правило 5: Носете спортни обувки

И накрая, струва си да помислите за обувките, с които ще летите. Предпочитание определено трябва да се даде на спортни маратонки, кецове или леки равни обувки. Ботушите и джапанките са лош вариант, тъй като ще бъде неудобно да летите и да напускате самолета в случай на инцидент.

Препоръчваме ви затворени обувки, така че опаковайте сандалите и чехлите си в багажа. Не е нужно да купувате нов чифт обувки в самолета - има голяма вероятност те да стягат краката ви и да страдате през целия полет.

Между другото, в инструкциите за безопасност в самолета има икона: зачеркната обувка. Много хора смятат, че тази икона означава,че е невъзможно да се евакуирате с обувки. Всъщност най-често тази икона се отнася само за високи токчета, тъй като те са нестабилни, могат да причинят нараняване, както и да повредят евакуационната стълба.съвети за жени